Tips

12 marketing en technologische tools die (bijna) gratis zijn voor non-profits

Benieuwd naar welke organisaties nog meer te bieden hebben voor non-profits? In deel 1 heb je kunnen lezen wat 12 gratis, of bijna gratis, communicatietools waren die worden aangeboden aan non-profits. Maar er is meer! In dit artikel belichten we nog een aantal marketing en technische tools die organisaties aanbieden voor non-profits en waarmee jij de taken van jezelf en je collega’s kan optimaliseren.

Disclaimer: voordat je enthousiast dit artikel begint te lezen: voor elk bedrijf gelden andere regels rondom de donatie programma’s. Kijk daarom altijd bij de richtlijnen en toelatingsvoorwaarden of je in aanmerking komt voor een programma en welke producten je mag aanschaffen tegen een gereduceerd tarief. Voor bijna alle organisaties geldt dat je in het bezit moet zijn van een ANBI-status. Als het je is gelukt om je aan te melden, kom je in aanmerking voor de gratis (of bijna gratis) tools en kun je aan de slag.

Marketingtools

1. GetFeedback.com – 15% korting

GetFeedback is een online enquête software tool. Je kunt met deze dienst snel en vrij simpel een visueel aantrekkelijke (met je eigen logo!) enquête opstellen. Het fijne aan deze dienst is dat de enquêtes zowel op mobiele telefoons, tablets als computers goed te bekijken en in te vullen zijn. Ideaal dus als je bijvoorbeeld bezoekers van een specifieke theatervoorstelling wil vragen naar hun ervaringen.

Als non-profit organisatie kom je in aanmerking voor het aanvragen van een GetFeedback non-profit account als je organisatie wordt erkend als een liefdadige, non-profit of niet-gouvernementele organisatie. Non-profit organisaties ontvangen dan een korting van 15% op alle plannen. Het goedkoopste plan start vanaf $50 per maand en hier gaat nog een korting van 15% van af!

2. Hootsuite – 50% korting

Hootsuite is een online tool waar wij fan van zijn. Je kunt er namelijk tegelijk meerdere Twitter-, Facebook- en LinkedIn-accounts mee beheren en snel zien wat er online over een bepaald topic besproken wordt. Ook kun je eenvoudig berichten inplannen, taken onder je collega’s verdelen en statistieken bekijken. Als marketeer kun je deze tool gebruiken om in gesprek te gaan met je fans.

Het non-profit-programma van Hootsuite heet Hootgiving. Om het voor non-profit organisaties makkelijker te maken om de kracht van social media in te zetten biedt Hootgiving een non-profit korting van 50% op de oplossingen voor social media. De korting geldt op de pakketten ‘professional’ (€25 per maand) en ‘team’ (€109 per maand). Hier gaat de 50% korting nog van af!

3. Adobe Photoshop Elements – gratis + korting

Waar zouden we zijn zonder Adobe Photoshop Elements? Wij vrezen dat de (digitale) wereld er dan een stukje minder mooi uitziet. Als je bent aangemeld bij Techshoup Nederland (de organisatie die de toegang regelt tot een reeks gedoneerde software producten aan Belgische en Nederlandse anbi’s), kun je toegang krijgen voor verschillende Adobe producten. Als je in aanmerking komt voor de donatie cyclus (1 juli tot 30 juni) kun je toegang krijgen tot korting op tarieven voor een onbeperkt aantal individuele Creative Cloud All Apps plan en kun je vier gedoneerde ‘standalone’ Adobe producten ontvangen! Onder de standalone producten worden Adobe Acrobat Pro voor Windows, Acrobat Pro voor Mac, Photoshop Elements en Premiere Elements voor Windows en Mac verstaan.

4. Airbnb Social Impact Ervaringen – gratis

Airbnb heeft onlangs ‘Social Impact Experiences’ gelanceerd, waarmee mensen de kans krijgen om zich onder te dompelen in de missie van een non-profit organisatie. Of om een land of stad beter te leren kennen dankzij een ervaring. Bijvoorbeeld door kennis te maken met een non-profit organisatie in een toffe workshop. Hoe werkt het? Je biedt via Airbnb een activiteit waar mensen aan kunnen deelnemen.

Wat zijn de voordelen? Social Impact Ervaringen geven Airbnb gasten een kans om meer te leren over het doel van de organisatie en tegelijk plezier te beleven. Voordeel 1: 100% van de opbrengst van je Social Impact Ervaringen gaat direct naar je organisatie. Voordeel 2: Je Social Impact Ervaring verschijnt op de website van Airbnb en in de mobiele apps, waardoor je een groot publiek kunt bereiken. Voordeel 3: nieuwe mensen betrekken bij je organisatie door middel van een Social Impact Ervaring is een waardevolle manier om blijvende ambassadeurs te creëren.

Ik heb gasten meegenomen naar een voorstelling van klassieke muziek van een weinig bekende componist en ze vonden het geweldig!
Airbnb

Technische tools

1. Amazon Web Services Programma – gratis

Het Amazon Web Services Credit Programma voor non-profit organisaties biedt AWS Promotional Credits voor cloud services aan voor non-profits. Als je organisatie in aanmerking komt kan je een subsidie van $2.000 in AWS credits aanvragen per fiscaal jaar. Wat houdt dit in? Het Amazon Web Services programma is een veilig cloud services platform dat rekenkracht, gegevensopslag, content levering en andere functionaliteiten biedt, zonder dat je hoeft te investeren in fysieke infrastructuur. Zij hebben de services om je te helpen bij het bouwen van geavanceerde applicaties.

2. Box Online Collaboration Service – korting

Het Box.org donatieprogramma stelt via TechSoup Nederland de Box content management en collaboratie diensten ter beschikking. De Box biedt een oplossing voor toegang, tot delen van en samenwerken in documenten in de cloud. Een Box kan perfect worden geïntegreerd in verschillende toepassingen zoals Google Docs, Microsoft Office of Office 365. Dit betekent dat je personeel, beheerders, externe partners etc. kunnen communiceren en toegang krijgen tot alle informatie op een veilige manier om projecten te beheren.

Het Box programma biedt de maatschappelijke organisaties toegang tot 10 permanente Box licenties. Let op: er komen €80 administratiekosten + btw bij.

3. DocuSign – 75% korting per jaarlijks abonnement

DocuSign biedt e-handtekening transactie software aan voor non-profits, goede doelen en openbare bibliotheken in Nederland. Je kunt DocuSign gebruiken om documenten te ondertekenen, te verzenden en te beheren.

Het speciale non-profit aanbod geeft toegang tot donaties van permanente licenties voor DocuSign Standard Edition ter waarde van €276 per jaar en een korting van meer dan 75% op jaarlijkse abonnementen voor DocuSign Business Pro Edition. Deze kosten normaal €456 per jaar. Wij zeggen doen! Het bespaart je tijd en wandelingen naar de printer om te scannen, faxen en afdrukken.

4. Tutanota – gratis

Met Tutanota kun je versleutelde e-mails van en naar andere Tutanota gebruikers verzenden en ontvangen. Daarbij werkt Tutanota continu aan de privacy om deze te waarborgen. Zo is Tutanota veilig tegen aanvallers door de ingebouwde versleuteling. Tutanota werkt voor de besturingssystemen iOS, Android en F-Droid. Dus wil jij veilige mails sturen zonder advertenties? Dan is Tutanota iets voor jou.

Je mag als organisatie één product aanvragen per jaarlijkse donatie cyclus ter waarde van €12 per jaar.

5. Symantec & Bitdefender – gratis

En last but not least Symantec en Bitdefender. Antivirus en beveiligingssoftware is belangrijk, maar vaak ook erg kostbaar. Zowel Symantec als Bitdefender bieden hun producten aan in een donatieprogramma. Dat doen ze speciaal voor non-profit organisaties, zodat kleine en middelgrote organisaties de beveiligingstechnologie krijgen die ‘ze nodig hebben voor het volbrengen van hun opdracht’.

Let op, de donaties van n Symantec bieden een abonnement voor één jaar. Voor Bitdefender geldt een donatie quotum, dit houdt in dat non-profit organisaties per fiscaal jaar maximaal 50 Bitdefender licenties mogen aanvragen.

Spelenderwijs leren en oefenen: daar draagt de Xbox 360 aan bij.
TechSoup

Ook nog gratis!

1. IBM – korting op refurbished en nieuwe Apple producten

IBM biedt non-profit organisaties korting op refurbished en nieuwe Apple producten zoals Macbooks, iPhones en iPads. Zo kun je bijvoorbeeld een 12 inch Macbook van €1.050 voor €514 aanschaffen. Dit aanbod is beschikbaar gesteld door IBM’s Buy Tech-initiatief, dat betaalbare technologie voor non-profit organisaties biedt.

Let op: bij het afrekenen brengt TechSoup Nederland 3% administratiekosten in rekening bovenop de aangegeven prijs.

2. FlixBus – korting op bustickets en charterbusverhuur

Met het FlixBus discount programma krijg je korting op bustickets en charterbusverhuur. Je kunt kortingvouchers gebruiken om te besparen op professionele en persoonlijke transportkosten voor werknemers, vrijwilligers en leden van je organisatie. Een voorbeeld is dat FlixBus 20 vouchers aanbiedt voor busreizen. Elke voucher schenkt je 20% korting op een boeking via FlixBus.

Voordeel; non-profit organisaties ontvangen een onbeperkt aantal kortingsvouchers! Dus boek een leuke workshop in een andere stad en profiteer van de FlixBussen.

3. Microsoft Xbox donatieprogramma – gratis

Microsoft kreeg veel aanvragen van non-profit organisaties die zich richten op de ontwikkeling van kinderen, voor hun software producten, maar ook voor de Xbox. Daarom besloten zij ook hun Xbox Kinect aan te bieden aan de non-profit sector. Hun Xbox Kinect draagt namelijk bij aan spelenderwijs leren en oefenen aan de ontwikkeling van kinderen. Het is super interessant voor educatieve instellingen. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je zowel een Xbox Kinect als een spel cadeau.

Het lijstje van producten en diensten op TechSoup is nog veel langer, maar wij hebben de meest toepassende voor non-profits op een rijtje gezet. Wij denken dat veel non-profits hier hun voordeel uit kunnen halen! Benieuwd naar ons artikel over (bijna) gratis communicatietools? Dat artikel lees je hier. Heb jij nog aanvullende tips of vragen? Laat het dan weten.

Wil je weten welke communicatietools TechSoup aanbiedt?

Bekijk dan hier het artikel!

Artikel 1

Afdeling Cultuur is een project van Afdeling Online.