+++
Een goede vacaturetekst schrijven in 12 stappen (mét template)

Tanneke
Copywriter & content marketeer

De arbeidsmarkt is krapper dan krap. De concurrentie is moordend. Hoe vind je tóch de perfecte kandidaat voor die ene functie? Het begint allemaal met het schrijven van een goede vacaturetekst. Een tekst die eruit springt en waarmee je de juiste match vindt. Maar hoe schrijf je zo’n vacaturetekst? Ik neem je mee in 12 stappen én geef je gratis mijn vacature-template. Schrijf ze! 🙌
Allereerst: schrijf eens normaal
Zeg gewoon waar het op staat. Daar hou ik wel van. Beschrijf helder (in B1-taal!) wie je zoekt en wat je verwacht. Geen dure woorden, maar klinkklare taal die iedereen begrijpt. Op die manier vind je sneller een match voor de lange termijn. En ja: ook hbo’ers en wo’ers vinden het fijner om een eenvoudige tekst te lezen. Zeker als die ongevraagd onder hun neus wordt geschoven via WhatsApp.
De kunst is om je écht in te leven in de potentiële kandidaat. Ga voor jezelf na hoe je bij diegene de juiste snaar kan raken. Weinig feeling bij de functie? Plan dan een interview met iemand die de functie al bekleedt. Of vraag ChatGPT om input: ‘wat denkt en voelt iemand die op zoek is naar een nieuwe baan als muziekdocent?’ Of: ‘wat triggert iemand om te switchen van baan?’ Op die manier kom je verrassend uit de hoek en blijf je niet hangen in clichés.
Vermijd clichés (ofwel: jeukwoorden)
Over clichés gesproken: Nederlandse vacatureteksten staan er bol van. Let er maar eens op. Jeuk krijg je ervan. Ze maken je teksten onorigineel, voorspelbaar en nietszeggend. Kies liever voor een authentieke schrijfstijl, zodat jouw tekst beter blijft hangen bij je misschien-wel-nieuwe-collega. Wees ook voorzichtig met spreekwoorden: die kunnen verkeerd worden opgevat. Terug naar de clichés. Hieronder 6 die je voortaan mag skippen 😉
- Spin in het web. Duidelijker is: iemand die het leuk vindt om een netwerk op te bouwen.
- Passievol. Beetje onsmakelijk. Beter is: iemand die liefde heeft voor zijn vak.
- Hands-on mentaliteit. Nee, duh! Duidelijker is: iemand die van aanpakken weet.
- Dynamisch en flexibel. Elke dag beschikbaar zijn? Elk weekend? Wees concreet.
- Snel schakelen. Nee, je moet niet snel maar op het juiste moment schakelen.
- Het zit in je DNA. Uh… een competentie kan niet in je DNA zitten.
Van welke clichés krijg jij jeuk?
Nederlandse vacatureteksten scoren slechts een 4,2
Het is niet goed gesteld met de kwaliteit van de vacatures in Nederland. Niet goed? Zeg maar gerust: ronduit slecht. Uit recent onderzoek van vacaturetekstspeciliasten Nicol Tadema en Mitch Gielen (maart 2024) blijkt namelijk dat de gemiddelde vacaturetekst een 4,2 krijgt. Een onvoldoende dus. Nicol en Mitch hebben 960 vacatureteksten uit 7 sectoren onder de loep genomen. Daarbij focusten zij zich op 26 onderdelen, waaronder: salarisvermelding, het aantal clichés en het taalniveau. Meer weten? Download hier de onderzoeksresultaten.
Hoog tijd dus voor een lesje vacatureteksten schrijven!

Vacaturetekst opstellen in 12 stappen
1 | Tips vooraf
- Schrijf niet te veel vanuit ‘wij’, maar richt je tekst op de lezer.
- Vermeld altijd het salaris of een salarisrange. Schrijf nooit: marktconform salaris.
- Schrijf het salaris voluit, met twee decimalen. Dan lijkt het bedrag groter 😉
- Schrijf functienamen altijd met kleine letters.
- Schrijf niet: functie-eisen of profiel. Klinkt zo streng. Alternatief: Dit ben/heb jij.
- Wees inclusief en schrijf op B1-niveau.
- Vermijd overmatig Engels taalgebruik in Nederlandstalige vacatureteksten.
- Vermijd overmatige beeldspraak. Dat kan voor verwarring zorgen.
- Gebruik authentiek beeldmateriaal, het liefst van je collega’s. Geen stockfoto’s!
- Schrijf ‘wij zijn op zoek’ in plaats van ‘wij zijn opzoek’ (persoonlijk irritatiepuntje haha).
2 | Maak je vacaturetekst SEO-proof
Wil je het écht goed aanpakken? Voer dan een zoekwoordenonderzoek uit voordat je gaat schrijven. Zo kom je erachter welke variant(en) van de functienaam het meeste zoekvolume hebben. Is dat ‘leraar’ of ‘leerkracht’? ‘Wetenschapper’ of ‘researcher’? Zo’n ogenschijnlijk kleine nuance zorgt ervoor dat je beter online vindbaar bent. Vergeet ook niet om metadata toe te voegen aan je vacaturepagina.
3 | Benoem het aantal uren en de locatie
Duidelijkheid is fijn. Benoem daarom bovenaan je vacaturetekst meteen om hoeveel uren het gaat. Dat geldt ook voor de locatie. Vermeld duidelijk waar de werkplek zich bevindt en of thuiswerken een optie is. Tip: benoem de locatie ook duidelijk in je social media posts, mailings, advertenties, etc. Dat scheelt een hoop frustratie bij werkzoekenden.
4 | Vermeld altijd een sollicitatiedeadline
Ja, ook als je niet echt een deadline hebt. Een reactietermijn stimuleert kandidaten om op tijd te reageren. Zo’n deadline speelt namelijk in op het schaarsteprincipe van Cialdini. Mensen willen niet misgrijpen en zijn daardoor eerder geneigd om actie te ondernemen. Bovendien is een sollicitatiedeadline ook heel fijn voor jezelf, omdat de reacties dan niet continu binnen blijven komen.
5 | Schrijf een prikkelende inleiding
Iemands aandacht vangen én vasthouden. Ja, dat is best moeilijk. Zeker nu de vacatures je om de oren vliegen. Schrijf daarom een prikkelende inleiding die ervoor zorgt dat mensen verder lezen. Begin je vacaturetekst eens op een heel andere, verrassende manier. Durf je kwetsbaar op te stellen en laat de menselijke kant van jouw bedrijf zien. Dat scoort, daar geloof ik in.
6 | Beschrijf de verantwoordelijkheden
En dan het liefst zo concreet mogelijk, zonder moeilijke vaktermen. Beschrijf bijvoorbeeld hoe een gemiddelde werkdag eruit ziet. En laat doorschemeren hoe de werkomgeving is. Laat ook zien dat het takenpakket gevarieerd is, maar houd het wel beknopt. Schrijf een korte alinea en ga dan over op bullets. Gebruik een actieve werkwoordsvorm en wees consistent: begin bijvoorbeeld altijd met ‘je’. Bijvoorbeeld:
- Je ontwikkelt en verzorgt lessen
- Je geeft cursussen en workshops
- Je organiseert exposities
7 | Benoem wie je zoekt
De titel van dit kopje wordt dan bijvoorbeeld: Dit ben/heb jij. Schrijf in bullets welke persoonskenmerken, diploma’s of ervaring iemand dient te hebben. Houd het wel kort en bondig, zodat je niet onnodig veel mensen buitensluit. Een voorbeeld:
- Je hebt een afgeronde hbo-opleiding in de richting van…
- Je hebt x-aantal jaren ervaring in…
- Je woont in de omgeving van…
- Je beschikt over deze competenties…
8 | Benoem wat jij te bieden hebt
Wat is het salaris? Gaat het om een fulltime of parttime job? Wat zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden? Is het een functie voor bepaalde of onbepaalde tijd? En natuurlijk: wat maakt werken bij jou zo leuk en fijn? Benoem in bullets wat jij allemaal te bieden hebt. Probeer hier onderscheidend te zijn ten opzichte van jouw concurrenten.
9 | Laat jullie werkcultuur zien
Geef alvast een kijkje in de keuken van jouw organisatie. Wie werken er? En waarom werken zij er? Verzamel quotes, laat een medewerker vloggen over zijn/haar werkdag of vertel over een gemiddelde werkdag. Zo zijn er nog veel meer contentvormen te bedenken die jullie werkcultuur goed weergeven. Dat speelt in op – ja daar heb je hem weer – Cialdini’s beïnvloedingstechniek ‘sociale bewijskracht’.
10 | Schrijf een over-ons-tekstje
Pas aan het einde van je tekst schrijf je een klein stukje over jouw organisatie. Wat doen jullie precies? Wie is jullie doelgroep? Waar bevindt zich het (hoofd)kantoor? Benoem ook wat de sfeer en werkcultuur is en waarom jij zo’n fijne werkgever bent. Maak deze alinea niet té lang; verwijs eventueel naar de over-ons-pagina en/of je social media kanalen.
11 | Vertel over de sollicitatieprocedure
Wat kan jouw sollicitant verwachten? Neem hem/haar mee in de stappen die horen bij jullie sollicitatieprocedure. Denk aan: hoe zend je je brief en cv in? Wanneer hoor je uiterlijk van ons? Wanneer staan de eerste gesprekken gepland? Is er wel/geen sprake van een case of assessment? En met wie kun je contact opnemen voor meer informatie? Vertel alle praktische informatie over de sollicitatieprocedure.
12 | Sluit af met een call to action
En nu is het natuurlijk tijd om te solliciteren. Benadruk nog een keer de sollicitatiedeadline en vertel hoe mensen kunnen solliciteren. Voeg ook een inclusieve noot toe, zoals: ‘Twijfel je? Solliciteer maar gewoon, dan komen we er samen achter of er een match is.’
Optie: schrijf een disclaimer voor wervingsbureaus als je geen behoefte hebt aan hulp en advies. Voorbeeld: ‘We gaan zelf op zoek naar een nieuwe collega en hebben daar op dit moment geen hulp bij nodig. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.’
Een vacaturetekst voorbeeld
Soms is het fijn om even te spieken bij anderen. Gelukkig staat het internet bomvol vacatureteksten waar jij inspiratie uit kunt halen. Ook wij delen een van onze vacatureteksten, die een aantal jaar geleden veel reacties opleverde. Dan zie je gelijk hoe wij de 12 bovenstaande zélf toepassen.

Gratis template vacaturetekst
Er zijn ontzettend veel vacaturetemplates te vinden online. Wat maakt deze dan anders? Nou, dit template heb ik gemaakt met twee brillen op: die van content marketeer én (SEO)-copywriter. Dit template geeft je structuur en houvast. Maar.. de creativiteit zal alsnog uit je eigen vingers moeten komen. Vind je dat lastig? Gebruik dan mijn stappenplan voor het schrijven van AI-teksten, boek een copywriting workshop bij ons of schakel een van onze copywriters in.
Hulp nodig bij recruitment?
Online recruitment is een vak apart. Heb je advies nodig of kom je handjes tekort? Wij helpen je. Van het schrijven van wervende vacatureteksten tot het opzetten van online recruitmentcampagnes. Bekijk hoe we kunnen ondersteunen bij recruitment en lees hoe we het Kröller-Müller Museum hielpen.

Meer weten?
Ik help je graag bij vragen over het schrijven van goede vacatureteksten. Neem contact met me op.