online marketing opleiding cultuurmarketeers

Terugblik op onze eerste online marketing opleiding

Hij zit erop: onze allereerste 10-delige online marketing opleiding. In september 2019 gingen wij van start met deze eerste editie, die specifiek gericht was op cultuurmarketeers. Wij merken namelijk dat er in de cultuursector behoefte is aan meer strategische én praktische kennis over online marketing. Online marketing is nou eenmaal dé manier om als culturele organisatie beter zichtbaar te zijn. Samen met 6 gedreven cultuurmarketeers hebben we er een supertof half jaar van gemaakt! Benieuwd naar dit traject? Lees snel verder!

_DSC0253
leerdoelen

Wat stond er op het programma?

In tien lesdagen, verspreid over 6 maanden, kregen de studenten alle basisbegrippen binnen de online marketing onder de knie. Droge kost? Echt niet: de studenten gingen vooral praktisch aan de slag met hun eigen case. Alles wat ze leerden konden ze namelijk direct toepassen in hun eigen culturele organisatie. Kortom: ze kregen alle handvaten voor het uitvoeren van hun eigen online marketingstrategie. En dit deden ze niet alleen, maar samen met hun medecursisten, docent Jaap én de specialisten van Afdeling Cultuur.

 • Marketingstrategie: welke kanalen zijn er en welke kanalenmix zet ik in?
 • Community management: hoe bind ik doelgroepen aan elkaar en aan mijn merk?
 • Facebook adverteren: hoe voer ik campagnes op Facebook en Instagram?
 • SEO: hoe zet ik zoekmachineoptimalisatie in zodat ik goed gevonden word?
 • SEA: wat zijn de mogelijkheden binnen Google Grants en hoe werkt adverteren?
 • E-mailmarketing: hoe zet ik (geautomatiseerde) nieuwsbriefcampagnes slim in?
 • Website marketing: hoe zorg ik ervoor dat mijn website zo goed mogelijk converteert?
 • Google Analytics: hoe maak ik mijn online marketing inspanningen meetbaar?
 • Datavisualisatie: hoe geef ik mijn marketing statistieken vorm?
 • Presenteren: wat heb ik het afgelopen half jaar geleerd en hoe pas ik het toe?

Jaap Schepers
Tijdens deze opleiding kregen de deelnemers de ruimte om te onderzoeken waar ze zelf in uitblinken en waaraan ze nog moeten werken. Daar kregen ze volop hulp bij, van hun mede-studenten en van ons als bureau. Jaap Schepers - Directeur & Online Strateeg
Ik ben deze cursus gaan doen omdat ik al een tijdje op zoek was naar meer kennis en verdieping op het gebied van online marketing. Ik vind het heel fijn dat we hier vanuit de strategie bezig gaan met de online marketing. Vanuit de missie, visie en de customer journey kijken we hoe de verschillende online kanalen effectief ingezet kunnen worden. En daarnaast zijn de vele praktische tips ook heel fijn!
- deelnemer, Nationaal Gevangenismuseum
culturele organisaties

Wie waren de deelnemers?

De deelnemers van deze opleiding kwamen uit alle hoeken. Alle hoeken van Nederland én alle hoeken van de cultuursector. Denk aan een museum, een bibliotheek, een evenementenbureau, een culturele broedplaats, een muziekcentrum en een bureau voor fondsenwerving.

Jaap Schepers
Het leuke aan de diversiteit aan deelnemers, is dat ze allemaal iets van elkaar kunnen leren. En ik vond deze kijkjes in de keukens van verschillende culturele instellingen trouwens ook erg interessant! Jaap Schepers - Directeur & Online Strateeg
 • De Bibliotheek Eindhoven
  De Bibliotheek Eindhoven
 • Muziekcentrum De Bosuil
  Muziekcentrum De Bosuil
 • Helmond City Events
  Helmond City Events
 • Het Gevangenis Museum
  Het Gevangenis Museum
 • TAC
  TAC
 • Quadrifolium Fondsenwerving
  Quadrifolium Fondsenwerving
Dé opleiding voor marketeers als je wilt leren hoe je de verdieping in gaat en nog beter kunt worden in je werk!
onder de knie

Wat waren de leerdoelen?

Hoe verschillend de achtergronden van de studenten ook waren, de redenen van deelname kwamen bij iedereen aardig overeen. Er was voornamelijk behoefte aan het leggen van een goede online marketing basis, met alle praktische handvatten van dien. ‘Een duidelijk plan maken’, ‘keuzes onderbouwen’, ‘beter monitoren’ en ‘de juiste klanten bereiken’ zijn slechts een aantal leerdoelen die de studenten meebrachten. En kunnen de deelnemers hun leerdoelen afvinken? Dat lees je hieronder :).

Finish!

De geboekte resultaten

In februari 2020 werd de finish bereikt. Het opleidingstraject werd in stijl afgerond door middel van een heerlijke, gezamenlijke lunch, waarna iedereen het woord kreeg. In presentaties vertelden de deelnemers wat ze tijdens de opleiding hebben opgestoken en het allerbelangrijkst: wat ze nu daadwerkelijk toepassen in hun werk. Hieronder hebben we wat quotes verzameld!

 • “Ik vind het heel fijn dat ik er nu voor kan zorgen dat alle neuzen binnen de organisatie dezelfde kant op staan als het gaat om de communicatie.”

 • "Ik heb geleerd hoe ik Facebook Ads op de goede manier moet inrichten. Ik gebruik Facebook Business nu zoals het hoort."

 • "Ik werk binnen de dienstverlening en daarbij is het enorm belangrijk om te focussen op de verschillende stadia binnen een klantreis. Dat heb ik hier wel geleerd."

 • "Wanneer je creatief aan de slag gaat met zoekwoorden, krijg je klanten op je pagina die gericht hebben gezocht naar de dienst en dat is fijn."

 • "Social media adverteren zet ik nu regelmatig in, dat deed ik eerder niet. De verdieping in MailChimp was ook heel waardevol."

 • “Er is veel afwisseling waardoor je ook leert over onderwerpen waar je zelf misschien niet meteen aan had gedacht en dat is heel leerzaam.”

Social media

Deel deze case

Afdeling Cultuur is een project van Afdeling Online.